Hersenactiviteit na zenuwstimulatie

  • Ad ID: 12521395

  • 442 bekeken

€60.00Vergoeding: Geld

Op Locatie

nov 9

Contacteer

Beschrijving

Chronische pijnklachten kunnen soms moeilijk te behandelen zijn. Vooral wanneer er geen duidelijke oorzaak te vinden is voor de klachten is dit het geval. Gedacht wordt dat bij deze aandoeningen sprake is van een abnormale verwerking van pijnprikkels in de hersenen. Om deze reden worden op dit moment behandelingen onderzocht die de verwerking van pijnprikkels kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is “transcutane nervus vagus stimulatie”. Bij deze behandeling worden via de huid (in de hals of oorschelp) subtiele elektrische prikkels gegeven. Deze prikkels stimuleren vervolgens de nervus vagus, ook wel de tiende hersenzenuw genoemd. Deze hersenzenuw is onder andere betrokken bij de verwerking van pijnsignalen. Prikkeling van deze zenuw zou pijnsignalen mogelijk dempen. Kleine studies met deze vorm van behandeling bij chronische pijn laten namelijk gunstige resultaten zien. Hoe de behandeling precies werkt is echter nog niet helemaal opgehelderd. Nadeel hiervan is dat de behandeling nog niet doelgericht verbeterd kan worden. 

 

Met behulp van de huidige studie wordt onderzocht wat de reactie van de hersenen is na elektrische prikkeling van de nervus vagus. Met behulp van een klein apparaatje worden via de huid in de hals of oorschelp elektrische prikkels toegediend. De sterkte van de prikkels zal op u persoonlijk worden afgestemd, waardoor u hier weinig van zult merken. Om te onderzoeken welke hersengebieden hierbij geactiveerd worden, zullen er tijdens de prikkeling speciale MRI beelden gemaakt worden. Deze beelden zullen gemaakt worden met behulp van een 7 Tesla MRI scanner, een scanner die een zeer goede resolutie (beeldkwaliteit en scherpte) geeft. Tijdens het onderzoek zal ten slotte ook de plek van stimulatie en de stimulatie techniek afgewisseld worden. Hierdoor kunnen wij onderzoeken of één van deze plekken/technieken beter werkt.

 

Voor het onderzoek komt u eenmaal naar ziekenhuis in Maastricht voor een korte screening (circa 30 minuten). Hierbij zal ook een hartfilmpje (ECG) gemaakt worden. De zenuwstimulatie met hersenscan wordt op twee afzonderlijke testdagen (in de ochtend) toegepast. Elk duurt circa anderhalf (maximaal 2) uur. U ontvangt hiervoor een vergoeding van  60,- plus reiskosten.

 

Voor dit onderzoek zoeken wij vrouwen tussen de 18 en 40 jaar. Daarnaast is het belangrijk dat u rechtshandig, gezond bent, en niet zwanger bent.

Details onderzoek

18-24 jaar, 25-30 jaar, 31-35 jaar, 36-40 jaar

Vrouw

minder dan 3 dagen

Laat een reactie achter

Leave the field below empty!