ZORGEN SPRONGTRAINING EN COLLAGEEN VOOR STERKERE BOTTEN? (HAN NIJMEGEN)

  • Ad ID: 47831632

  • 274 bekeken

€150.00Vergoeding: Geld

Op Locatie

apr 28

Contacteer

Beschrijving

Zwakke botten als gevolg van botontkalking komen vooral voor bij oudere mensen. Ook jonge duursporters, zoals wielrenners, kunnen al last hebben van zwakke botten. Eén van de oorzaken van deze verlaagde botdichtheid is de beperkte belasting van de botten bij een sport als wielrennen. Extra belasting van de botten door sprong- en krachttraining kan de botten versterken. Het is echter nog niet geheel duidelijk hoe een dergelijke sprongtraining er dan precies uit moet zien.

Naast training, speelt ook voeding een rol in de gezondheid van botten. Er zijn voorzichtige aanwijzingen dat collageeneiwit de botopbouw kan stimuleren. Collageen is namelijk een belangrijk bestanddeel van onze botten. Onderzoek zal moeten uitwijzen of de combinatie van sprongoefeningen en collageensuppletie een positief effect heeft op de opbouw van botten.

Het expertiseteam Sports & Exercise Nutrition van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gaat onderzoeken of het nemen van extra collageen het effect van sprongtraining op de opbouw van botten kan vergroten. Ook wordt onderzocht of het beter is om 1 of 2 keer per dag een sprongtraining uit te voeren. Dit onderzoek moet resulteren in richtlijnen om atleten met lage botdichtheid beter te kunnen adviseren

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar:

        Gezonde jonge mannen (18-35 jaar)

        Die niet roken

        Minder dan 6u per week aan sport doen

        Niet competitief deelnemen aan een sport met veel schokbelasting (bv. voetbal of volleybal)

        Die beschikbaar zijn tussen april-juli

Voordat het onderzoek start wordt er tijdens een keuring gekeken of men mee kan doen aan het onderzoek. Hierbij wordt een gezondheidsvragenlijst afgenomen en een scan gemaakt van het gehele lichaam om de vetvrije massa, vetmassa en botmassa te bepalen.

De daadwerkelijke onderzoeksperiode duurt 3 keer 4 dagen. De eerste dag moet men de gehele ochtend aanwezig zijn (men kan gewoon werken of studeren) in ons onderzoekscentrum (HAN SENECA) in Nijmegen en dag 2 en 3 hoeft men maar een uur aanwezig te zijn. De 4e en laatste dag hoeft men maar een kwartiertje aanwezig te zijn. Tijdens een periode van 3 dagen voert men 1 of 2 maal per dag een 5 minuten durende sprongtraining uit. Een uur voorafgaand aan de sprongtraining zal een drank met collageen óf koolhydraten worden genuttigd.  Na deelname aan het onderzoek ontvangt men een vergoeding van 150 euro. 

Details onderzoek

18-24 jaar, 25-30 jaar, 31-35 jaar

Man

meer dan 3 dagen

Laat een reactie achter

Leave the field below empty!