Veelgestelde vragen

Wij kunnen voorstellen dat je veel vragen hebt wat betreft deelname aan proefpersoon onderzoeken en de vergoedingen hiervan. Hieronder vind je een lijst van veelgestelde vragen.

Proefbunny verzamelt proefpersoononderzoeken van verschillende organisaties en universiteiten. Elk onderzoek heeft daarom een andere begeleider met de bijhorende maatregelen en protocollen. Vraag daarom altijd aan de onderzoeker van het onderzoek als je iets meer wilt weten over bijvoorbeeld het experiment, vergoeding of uitbetaling.

Vergoeding

Hoe krijg ik betaald?

Van wie ontvang ik de vergoeding na deelname?

Je ontvangt de vergoeding van de organisatie of de onderzoeker die het onderzoek begeleidt. De betaling van de vergoeding wordt vaak uitgelegd in het onderzoek zelf. Vanwege administratieve reden kan de betaling gaan via de administratie van de organisatie. Je kunt altijd aan de onderzoeker vragen hoe de betaling gedaan wordt.

Zijn vergoedingen altijd in de vorm van cash geld?

Op Proefbunny staan uiteenlopende onderzoeken van verschillende organisaties. De vergoedingen zijn niet altijd in de vorm van cash geld. Dit wordt altijd vermeld in het onderzoek. Alternatieve vergoedingen zijn bijvoorbeeld waardebonnen, goodies, studiepunten of een verloting. Cash geld is wel de meest voorkomende vergoeding. Die kan uitbetaald worden contant of via overmaking.

Hoe worden vergoedingen uitbetaald?

Het verschilt per onderzoek en per vergoeding hoe deze worden uitbetaald. Als het gaat om bijvoorbeeld waardebonnen dan kun je een fysieke cadeaukaart ontvangen of per e-mail een code met daarop een tegoed. Contante betaling kunnen in de vorm van cash of via bank overmaking. Hoe je uitbetaald word staat vaak beschreven in het onderzoek. Voor de verzekerheid kun je dit vragen aan de onderzoeker.

Worden reiskosten vergoed?

Proefbunny probeert zoveel mogelijk onderzoeken te verzamelen verspreid over heel Nederland. Mocht je toch moeten of willen reizen voor een proefpersoon onderzoek dan kan het soms zijn dat je reiskosten worden vergoed. Voor proefpersoon onderzoeken met een relatief kleinere vergoeding en/of waar een relatief weinig inspanning voor word gevraag hebben vaak geen reiskostenvergoeding. Onderzoeken met hoge vergoedingen zoals geneesmiddelenonderzoek bieden vaak wel een vergoeding aan. Je kunt dit altijd navragen bij de onderzoeker.

Deelname

Hoe doe ik mee als proefpersoon?

Is deelname aan proefpersoon onderzoeken veilig?

Deelname aan gereguleerde proefpersoononderzoeken is relatief veilig. Het hangt vooral af van wat voor type proefpersoononderzoek het betreft. De risico’s verschillen enorm van zeer laag tot hoog. Proefpersoononderzoeken waarbij je een enkel vragenlijst moet invullen of een computertaak moet uitvoeren hebben een zeer laag risico factor. Deze onderzoeken nemen vaak niet zoveel tijd in en het is daardoor makkelijk verdienen. Je kunt ook grotere bedragen makkelijk verdienen door mee te doen aan bijvoorbeeld geneesmiddelenonderzoek. Hierbij kunnen de gezondheidsrisico’s groter zijn. Lees je daarom goed in bij deelname van dat soort onderzoeken. Vaak bestaan er veiligheidsprotocollen en een goede nabehandeling voor zulk soort onderzoeken.

Welke proefpersoon onderzoeken zijn volledig vrij van gezondheidsrisico's?

Veilige proefpersoononderzoeken zijn onderzoeken waarbij je lichaam niet bloot stelt aan gezondheidsrisico’s zoals het invullen van een vragenlijst of het uitvoeren van een computertaak.

Hoe vaak mag ik mee doen?

Bij Proefbunny mag je zovaak meedoen als je wilt. Het hangt echter af van het onderzoek of er wordt aangegeven dat proefpersonen geen eerdere ervaring heeft met het type onderzoek.

Moet ik Nederlands spreken om mee te doen aan proefpersoon onderzoeken?

Bij de meeste onderzoeken is Nederlands spreken gebruikelijk maar dat kan per onderzoek verschillen. Er zijn ook onderzoek waar specifiek gevraagd naar personen die een bepaalde taal beheersen.

Over ons

Proefbunny is een online platform die proefpersonen en onderzoekers bij elkaar brengt. Wij verzamelen proefpersoononderzoeken van verschillende onderzoekers en organisaties. Door het samenbrengen tot een centraal punt is het makkelijker om deze te vinden. Dit biedt voor veel mensen een handige manier om makkelijk geld bij te verdienen.

Proefbunny is gratis voor iedereen. Ook voor onderzoekers die een proefpersoon onderzoek willen plaatsen.