Hoe verdien je geld als proefpersoon?

Er zijn verschillende manieren om makkelijk geld te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld als proefpersoon meedoen aan betaalde onderzoeken. Vaak is de misvatting dat meedoen aan betaalde proefpersoon onderzoek niet vrij is van risico’s en ook best wel eng is.

Iedereen kent het wel van films waarbij een onschuldig persoon meedoet aan een medisch experiment. Het gaat dan mis en de proefpersoon wordt een soort van Frankenstein.

Verschillende soorten onderzoek

Betaald worden om mee te doen aan medisch onderzoek is bij de mensen wel bekend. Dit komt omdat de vergoedingen erg hoog zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld 2000 euro verdienen door een weekje te verblijven in een medische faciliteit. Het kan zijn dat je testen op nieuwe medicijnen en benieuwd zijn wat daarvan de effecten zijn.

Er zijn echter veel meer onderzoeken waar je betaald voor kunt worden. Dit zijn geen experimenten waarbij je jouw gezondheid in gevaar komt of gebruikt wordt voor onderzoek. Het zijn vaak praktische onderzoeken waarbij het gaat om je fysieke of geestelijke prestaties bij een experiment.

Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een nieuwe user interface. Ontwerpers willen dan weten of de nieuwe interface wel gebruiksvriendelijk is. Ze hebben daarom proefpersonen nodig die de interface willen uitproberen.

usability test

Het kan ook zijn dat onderzoekers willen meten wat je lichaam doet als je bijvoorbeeld iets ziet of hoort. Ze geven je dan een test om te kijken of bijvoorbeeld je hartslag verhoogt. Soms kunnen onderzoekers ook je hersenactiviteiten meten met behulp van EEG.

Vergoedingen, geld, bon of goodies

Voor dit soort onderzoeken zijn de vergoedingen minder hoog dan medische onderzoeken. Wel ben je vaak veel sneller klaar en zijn de gezondheidsrisico’s een stuk lager. Je kunt deze onderzoeken vaak vinden op universiteiten of onderzoekscentra. Op Proefbunny.nl kun je deze onderzoeken online vinden.

Naast vergoedingen in cash geld kun je ook soms een waardebon krijgen van bijvoorbeeld Bol.com of VVV. Voor studenten zijn proefpersoonuren soms verplicht. Een student moet dan meedoen met proefpersoon onderzoeken van mede-studenten. Het kan soms ook zijn dat je iets gratis krijgt, een goodie.

bekijklopendeonderzoekenu

Waar kun je geld verdienen?

Je vindt deze onderzoeken dus vooral bij universiteiten. Universiteiten zijn verspreid over heel Nederland. De meeste onderzoeken waar je geld kunt verdienen vind je vooral bij sociale en psychologische studies. Daar wordt veel onderzoek gedaan waarbij informatie moet worden vergaard via experimenten bij mensen. Dit zijn dus ook vaak de onderzoeken waar de gezondheidsrisico’s een stuk lager zijn dan medische onderzoeken.

universiteit

Medische onderzoeken vind je ook bij universitaire medische centra, medische centra en onderzoeksfaciliteiten die bijvoorbeeld werken voor farmaceutische bedrijven.

Bekijk de lopende onderzoeken om mee te doen als proefpersoon!