Wat is een proefpersoon?

Proefpersonen worden toegepast bij onderzoek waar mensen als onderzoeksobjecten nodig zijn. Medische onderzoeken zijn bij de meeste bekend als onderzoeken waarop mensen getest worden. Maar er zijn echter veel meer verschillende onderzoeken waarbij mensen nodig zijn om informatie te kunnen verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan sociale onderzoeken, gedragsonderzoeken, enquetes, usability onderzoeken, cognitieve tests en meer. 

Een proefpersoon kan dus heel verschillend ingezet worden. Ook kunnen de verwachtingen daardoor ook enorm variëren. Voor onderzoeken kan gevraagd worden om een fysiek gezond persoon maar dat kan ook soms een patient zijn. Soms kan er gevraagd om mensen die mentale problemen hebben zoals depressie. Ook de inzet als proefpersoon kan verschillen. Soms hoef je alleen een vragenlijst in te vullen en bij sommige onderzoeken moet je op de computer een spel spelen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook onderzoeken die specifiek zoeken naar een bepaalde doelgroep, zoals mannen, vrouwen, tieners en senioren. 

Het gebruik van proefpersonen heeft als doel om data te verzamelen. Vervolgens gebruikt een onderzoeker die data voor analyse en om te kijken of met behulp van die data een onderzoeksvraag kunnen beantwoorden. 

Proefpersonen onderzoek vind je in allerlei wetenschappelijke gebieden zoals psychologie, sociologie en geneeskunde.